Era stata stuprata da bambina, a 17 anni ottiene l’eutanasia: “Non ero viva da troppo tempo”

E’ una storia davvero drammatica che lascia aperti tanti interrogativi.

E’ la storia di Noa Pothoven, ragazza olandese di 17 anni, morta domenica attraverso eutanasia – legale nei Paesi Bassi: la ragazza aveva subito una violenza sessuale da piccola e da allora depressione, disturbo da stress post traumatico ed anoressia la hanno perseguitata finché non ha deciso di dire basta.

La giovane – che ha dovuto lottare a lungo per ottenere l’eutanasia – ha raccontato la sua vicenda in un libro (intitolato ‘Winnen of leren’, ‘Vincere o imparare’) e si è congedata dai circa novemila follower su Instagram con un post pubblicato cinque giorni fa, che vi proponiamo di seguito

 

View this post on Instagram

 

Een verdrietige laatste post. Ik heb lang getwijfeld of ik het hier zou gaan delen, maar heb besloten het toch te gaan doen. Misschien komt het onverwachts vanwege mijn posts over de opname, maar mijn plan lag er al langer dus het is niet impulsief. Ik kom maar meteen tot de kern: binnen max. 10 dagen ga ik overlijden. Na jaren strijden en vechten is het op. Ik ben nu een tijdje gestopt met eten en drinken, en na veel gesprekken en beoordelingen is er besloten dat ik word losgelaten omdat mijn lijden ondragelijk is. Het is op. Ik leef al zo lang niet meer écht, ik overleef, en zelfs dat niet echt. Ik adem nog wel maar ik leef niet meer. Ik word goed verzorgd, ik krijg sterke pijnstilling en ben de hele dag met mijn gezin (ik lig in een ziekenhuisbed in de woonkamer). Ik ben bezig met afscheid nemen van de belangrijkste mensen in mijn leven. Ik kan niet meer bellen en ook amper meer appen. Als ik je niet zelf benader dan lukt het ook niet meer om afscheid te nemen, ik ben heel zwak dus beperk dit tot de allerbelangrijkste mensen. Ik vraag hierbij ook of je me niet wil volspammen met smeekbedes of dit tóch kan, dit kan ik niet meer aan. Het is goed zo. Ga me niet overtuigen dat dit niet goed is, dit is mijn besluit en het is definitief. Liefde is loslaten, in dit geval wel… ❤ Bedankt voor jullie steun altijd. Het is goed zo. Het wordt hier over een tijdje gepost als ik ben overleden, dus dat wordt vanzelf duidelijk. Liefs van Noa 😘

A post shared by Noa Pothoven (@noamaestro) on

Questa la traduzione di due stralci del messaggio, come proposti da Repubblica.it. Stralci emblematici del tremendo dolore patito dalla giovane :

“Vado dritta al punto: entro massimo 10 giorni morirò. Dopo anni di lotte la lotta è finita. Ho smesso di mangiare e di bere e dopo difficili confronti è stato deciso che potrò morire perché la mia sofferenza è insopportabile”.

“E’ finita, non ero viva da troppo tempo, sopravvivevo e ora non faccio più neanche quello. Respiro ancora, ma non sono più viva”.